Πέθανε ο Κώστας Χατζηδουλής

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Βαγγέλης Παπάζογλου» με θλίψη υποδέχτηκε την είδηση του θανάτου του συγγραφέα, παραγωγού, συλλέκτη και πρωτοπόρου ερευνητή του ρεμπέτικου, Κώστα Χατζηδουλή.

Ο Κώστας Χατζηδουλής ήταν ο πρώτος ερευνητής του ρεμπέτικου τραγουδιού που ασχολήθηκε με το έργο του Βαγγέλη Παπάζογλου, χάρη στον Στελλάκη Περπινιάδη ο οποίος τον σύστησε στην ηλικιωμένη και άγνωστη, τότε, Αγγέλα Παπάζογλου και ο πρώτος που επίσημα της πήρε συνέντευξη.

Ο Κώστας Χατζηδουλής ήταν αυτός που πρώτος μίλησε ανοιχτά, μέσω των δημοσιευμάτων του στις εφημερίδες, για τον άγνωστο, τότε, Βαγγέλη Παπάζογλου και κατήγγειλε τους «ληστές» συνθέτες, οι οποίοι οικειοποιήθηκαν στις δεκαετίες ’60 και ’70 το έργο του μεγάλου, αδικοχαμένου συνθέτη.

Ο Χατζηδουλής υπήρξε ο πρώτος παραγωγός στην Ελλάδα που ξεκίνησε την αναδημοσίευση παλαιών ηχογραφήσεων ρεμπέτικων τραγουδιών με την ιστορική, πλέον, σειρά «Ρεμπέτικη Ιστορία». Το 4ο μέρος της σειράς, που εκδόθηκε το 1976 και ήταν αφιερωμένο στη σμυρναϊκή σχολή, επανέφερε στο προσκήνιο τα τραγούδια «Η φωνή του αργιλέ» και «Καλόγρια». Την ίδια χρονιά επιμελήθηκε το LP «Στελλάκης Περπινιάδης: Aυτοβιογραφία», το οποίο επίσης περιείχε τρία σημαντικά τραγούδια του Παπάζογλου: Βάλε με στην αγκαλιά σου, Μπαμπέσα και Λαχανάδες. Από εκεί τα γνώρισαν οι νεότερες γενιές μουσικών και ακροατών.

Ο Κώστας Χατζηδουλής υποστήριξε την οικογένεια Παπάζογλου και ουσιαστικά παρακίνησε τον Γιώργη Παπάζογλου να ξεκινήσει τις εντυπωσιακές καταγραφές με τις μαρτυρίες της μητέρας του. Μαζί με τον Γιώργη μετέφεραν το άψυχο σώμα της Αγγέλας την ημέρα που εκείνη πέθανε. Ο Χατζηδουλής ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε παθολογικά το έργο και το σύμβολο που λέγεται Βαγγέλης Παπάζογλου.

Γνώριζε πάρα πολλά γύρω από το παρασκήνιο του ρεμπέτικου τραγουδιού μιας και πήρε πάνω από 150 συνεντεύξεις από ανθρώπους του ρεμπέτικου τραγουδιού, ανάμεσα τους και από το στενό συνεργάτη του Βαγγέλη Παπάζογλου, Μανώλη Μαργαρώνη.

Τον τελευταίο καιρό ο Κώστας Χατζηδουλής, που είχε πληροφορηθεί τη δημιουργία του Συλλόγου και είχε ανταποκριθεί θετικά στο εγχείρημα, είχε διαθέσει υλικό από το αρχείο του για μελλοντικές εκδόσεις του ΠΣΒΠ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εκφράζει στους οικείους του τα θερμά του συλλυπητήρια.

 Αγγέλα Παπάζογλου και Κώστας Χατζηδουλής, 1975. Από το βιβλίο του Χατζηδουλή «Ρεμπέτικη Ιστορία 1: Περπινιάδης – Γενίτσαρης – Μάθεσης – Λελάκης», εκδ. Νεφέλη

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Πατώντας "Accept" αποδέχεστε την χρήση αυτών.